Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης

 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΣΟΛΙΣΤΕΣ & ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ 2023

4 Θεατρικά Ρεσιτάλ, 4 Μοναδικές παραστάσεις

        ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ

       11 & 22 Μαρτίου, 1 & 7 Απριλίου

Το Φεστιβάλ για Σολίστες & Πρωταγωνιστές είναι και φέτος εδώ!

Το Φεστιβάλ για Σολίστες & Πρωταγωνιστές, ο θεσμός του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης που  έχει αγκαλιαστεί θερμά από το θεατρόφιλο κοινό της Λαμίας εδώ και χρόνια έρχεται και φέτος με τέσσερις μοναδικές παραστάσεις.

 Ένα Φεστιβάλ που σταθερά υπενθυμίζει ότι η αμεσότητα της σχέσης ηθοποιού-θεατή είναι η πλέον δυναμική συνθήκη του θεάτρου. Μια συνθήκη αναντικατάστατη, που έχει τη δύναμη να πυροδοτεί έντονες συγκινήσεις και να δημιουργεί μοναδικές θεατρικές εμπειρίες.

Τέσσερις μοναδικές παραστάσεις, με τέσσερις εξαιρετικούς πρωταγωνιστές σε τέσσερα ρεσιτάλ ερμηνειών σηματοδοτούν την ανθρωποκεντρική θεματολογία του φετινού φεστιβάλ.

Οι τέσσερις solo performance εμπνέονται από κλασικά έργα αλλά και σύγχρονες ιστορίες, με κεντρικό άξονα τη μοναξιά σε ποικίλες συνθήκες: τη μοναξιά του χωρισμού, τη μοναξιά του ήρωα, τη μοναξιά της εμμονής και τη μοναξιά της κρίσης.

Τέσσερις παραστάσεις που ήδη έχουν συζητηθεί έντονα στο θεατρικό χάρτη και παρουσιάζονται για πρώτη και μοναδική φορά στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ.

Έναρξη φεστιβάλ: Σάββατο 11 Μαρτίου.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 11/3/2023

«ΗΑνθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ

Με την Λουκία Μιχαλοπούλου, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Μια νεαρή γυναίκα συνομιλεί στο τηλέφωνο με τον άντρα της ζωής της, ο οποίος την έχει εγκαταλείψει και την επόμενη μέρα πρόκειται να παντρευτεί μια άλλη. Οι θεατές γίνονται μάρτυρες της απόγνωσης και της δραματικής πτώσης της. Περικυκλωμένη από την έννοια του θανάτου, βιώνει τον πόνο του έρωτα που μετατρέπεται από ευγενές σε καταστροφικό συναίσθημα. Ένας συγκλονιστικός επίλογος μιας ερωτικής σχέσης, ένα σπαρακτικό έργο για το τέλος του έρωτα και την απόγνωση της εγκατάλειψης. Πρωταγωνιστούν μια γυναίκα και… ένα τηλέφωνο.

Μετά την μεγάλη επιτυχία της «Γίδας ή Ποια είναι η Σύλβια;», η Λουκία Μιχαλοπούλου συναντά ξανά τον Νικορέστη Χανιωτάκη σε μια πολύ ξεχωριστή συνεργασία. Αυτήν την φορά αγκαλιάζουν τον σπουδαίο μονόλογο του Ζαν Κοκτώ «Η Ανθρώπινη Φωνή». Η κάτοχος του θεατρικού βραβείου Μερκούρη (2011) αναμετράται με έναν εμβληματικό ρόλο που κατά το παρελθόν ερμήνευσαν κάποιες από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς ανά τον κόσμο (Σιμόν Σινιορέ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Λιβ Ούλμαν, Χούλια Μιχένες, Ντενίζ Ντιβάλ, Ρενάτα Σκότο κ.α.)

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Ζαν Κοκτώ

Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα

Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Μαθές

Βοηθός σκηνοθέτη: Ναταλία Πελέκα

Παίζει η: Λουκία Μιχαλοπούλου

Διάρκεια: 1 ώρα και δέκα λεπτά (χωρίς διάλλειμα)

Τιμές Εισιτηρίων: 15€ Γενική είσοδος| 10€ Μειωμένο| 12€ προπώληση μέχρι την ημέρα της παράστασης στις 14:00 και στο www.viva.gr

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 22/3/2023

«Αίας» του Σοφοκλή

 Με τον Μιχάλη Σαράντη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Ο ΑΙΑΣ, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων. Ατιμασμένος και απεγνωσμένος αυτοκτονεί.

Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας συνομιλώντας με το ζωγραφικό σύμπαν του Απόστολου Χαντζαρά.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Νίκος A. Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Ερμηνεία: Μιχάλης Σαράντης

Ζωγραφικά έργα: Απόστολος Χαντζαράς

Σκηνική επιμέλεια- Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης

Διασκευή – Προσαρμογή Κειμένου: Γιώργος Νανούρης – Μιχάλης Σαράντης

Διάρκεια:1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων: 18€ Γενική είσοδος| 15€ Μειωμένο και στο www.viva.gr

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 1/4/2023

   «Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ

   Με τον Θοδωρή Γκόγκο

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Ένας υπαλληλάκος είναι ο ήρωας στο κορυφαίο διήγημα του Gogol που δημοσιεύτηκε το 1842. Το δικό του όνειρο: δε λαχταράει μια γυναίκα αλλά ένα πανωφόρι. Σε αυτό έχουν συγκεντρωθεί όλες του οι επιθυμίες, όλη του η αντίληψη για σπουδαιότητα και κοινωνική επιβολή. Μένει μέρες και νύχτες νηστικός, στερείται το κάθε τι και μαζεύει καπίκι καπίκι την αξία του! Το παλτό θα τον κάνει καλύτερο και πιο σημαντικό στην κοινωνία. Όμως το ίδιο το παλτό θα τον στοιχειώσει…

Μια παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Nikolai Gogol, ενός συγγραφέα που θεωρείται πατέρας του χρυσού αιώνα του ρώσικου πεζογραφικού ρεαλισμού.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία, διασκευή, φωτισμοί, σκηνογραφία και ερμηνεία: Θοδωρής Γκόγκος

Βοηθός Σκηνοθέτη, μουσική επιμέλεια: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας

Διάρκεια:70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων: 10€ Γενική είσοδος| 8€ προπώληση μέχρι την ημέρα της παράστασης στις 14:00

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/4/2023

«Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι» της Δήμητρας Παπαδοπούλου

Με τον Παύλο Λουτσίδη, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Ο ήρωας της παράστασης, είναι ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας. Η καλοπληρωμένη δουλειά του, το καλό σπίτι και το ακριβό αυτοκίνητο είναι τα προϊόντα της ευημερίας και οι προϋποθέσεις της αναγνώρισης του ως «επιτυχημένου» μέλους της κοινωνίας μας.. Οι μετανάστες και οι κακόφημες γειτονιές πλήττουν την αισθητική του ενώ απαραίτητο αξεσουάρ-επιβεβαίωση της ανδρικής του ταυτότητας.. η Εύα, μια αιθέρια ύπαρξη… Όλα αυτά προ κρίσης…

Χειρότερο εφιάλτη δεν θα μπορούσε να ζήσει ο ήρωας μας. Θύμα της οικονομικής κρίσης ζει, πλέον, σε ένα υπόγειο στον Αγ. Παντελεήμονα χωρίς δουλειά και χωρίς τη συνοδεία του μέχρι πρότινος «status» του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Μοναδική του συντροφιά, τα τεράστια χρέη του και ένα βιβλίο που έπεσε τυχαία στα χέρια του. «Το όνειρο ενός γελοίου» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Διαβάζοντας το συνειδητοποιεί πόσο μάταιη και αδιέξοδη ήταν η ζωή του και πόσο «γελοίος», μπορεί να θεωρείται όποιος στηρίζει την ευτυχία του στα υλικά αγαθά και τις εφήμερες απολαύσεις.

Ένα έργο για τη ζωή, βγαλμένο από την ίδια τη ζωή. Ίσως μετά το τέλος της παράστασης ο γείτονας σας φανεί λιγότερο ενοχλητικός, η φασαρία της γειτονιάς περισσότερο υποφερτή, τα προβλήματα πιο αντιμετωπίσιμα, τα εμπόδια όχι και τόσο ανυπέρβλητα. Έστω και για λίγο…

Συντελεστές:

Κείμενο: Δήμητρα Παπαδοπούλου

Σκηνοθεσία-Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Γάκης

Ερμηνεία: Παύλος Λουτσίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου

Σκηνικά – κοστούμια: Αλφιέρη Εμμανουέλα

Φωτισμοί: Στράτος Λύκος

Γραφιστικά: Αριστέα Γεωργιοπούλου

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Η παράσταση απευθύνεται σε ηλικίες από 14 ετών και άνω.

Τιμές Εισιτηρίων: 15€Γενική είσοδος| 10€ Μειωμένο | 13€ προπώληση μέχρι την ημέρα της παράστασης στις 14:00 και στην www.ticketservices.gr/ 

v   

Info:

Πληροφορίες: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Υψηλάντη 17, τηλ.22310 33325 ώρες γραφείου | Τηλ. Ταμείο θεάτρου για πριν την έναρξη των παραστάσεων 22310 46773

Δημοτικό Θέατρο Λαμίας: Υψηλάντη 24, Λαμία 35131

Ώρα έναρξης παραστάσεων:  21:00

Τιμές Εισιτηρίων: Οι τιμές ποικίλλουν ανά παράσταση, παρακαλούμε ενημερωθείτε για την ακριβή πλατφόρμα προπώλησης.

ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Leave A Reply: