Ιστορία

22

Απρίλιος

Ιστορία

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης με έδρα τη Λαμία, το μοναδικό στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εντάχθηκε στο δίκτυο των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Υπουργείου Πολιτισμού το 1983 (ΦΕΚ 756/28-12-1983,σύσταση Νομικού Προσώπου με όνομα Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης στο Δήμο Λαμιέων) και εγκαινίασε τη δραστηριότητα του το 1985 με την παράσταση «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Από τότε μέχρι το 1988 αποτελούσε αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου. Το 1988 (ΦΕΚ 432/21-6-1988) το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης μετατρέπεται σε Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Λαμιέων, νομική μορφή με την οποία λειτούργησε ως τον Απρίλιο του 2008 (ΦΕΚ 960/23-5-2008) οπότε και μετετράπη σε Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Λαμιέων και ως τέτοια λειτουργεί ως σήμερα.

Οι Σκηνές

Η δραστηριότητα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης αναπτύσσεται σε τρεις σκηνές, την Κεντρική Σκηνή, την Πειραματική Σκηνή και την Παιδική Σκηνή. Η Κεντρική Σκηνή στεγάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1960 με την παράσταση της Κυβέλης “το Μυστικό της κοντέσας Βαλέραινας”. Διαθέτει 550 θέσεις, πλατεία και εξώστη, κυκλόραμα και περιστροφική σκηνή.

Οι παραγωγές της Κεντρικής Σκηνής τα καλοκαίρια παρουσιάζονται στο Δημοτικό θετικό θέατρο Λαμίας, χωρητικότητας 450 θέσεων. Το θέατρο διαθέτει στεγασμένη σκηνή, πλατεία και εξώστη.

Στην Κεντρική Σκηνή έχουν ανέβει μεταξύ άλλων έργα των Αισχύλου, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Τζόνσον, Μολιέρου, Γκολντόνι, Φεϋντώ, Λόρκα, Μίλλερ, Ουίλλιαμς. Έμφαση δόθηκε και στο νεοελληνικό θέατρο με έργα των Καμπανέλλη, Κεχαίδη-Χαβιαρά, Σκούρτη, Κορρέ, Μποστ κ.α.

Στην Πειραματική Σκηνή έχουν ανέβει μεταξύ άλλων έργα των Ρίντλεϊ, Λάμπιουτ, Ντούκοσφκι, Τομά, Τσικληρόπουλου, Κοβάτσεβιτς, κ.α. Ενώ στην Παιδική Σκηνή έχουν ανέβει έργα των Αριστοφάνη, Αρμένη, Τσιάνου, Τριβιζά, Μπραουδάκη, Καλογεροπούλου, Ρουγγέρη, Μπάουμ, Τουέιν, Γουέι, Γκαρθία Λόρκα, Κένι, κ.α.

Η Πειραματική Σκηνή από το 2009 στεγάζεται στη Β σκηνή του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης, στο θεατρικό χώρο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας, θεατρική αίθουσα με πλήρη υποδομή η οποία βρίσκεται σε στάδιο ανακαίνισης (φθινόπωρο 2021).

Φεστιβάλ για Σολίστες & Πρωταγωνιστές

Από το 1998 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης διοργάνωσε επί σειρά ετών το Φεστιβάλ για Σολίστες και Πρωταγωνιστές φιλοξενώντας μονοπρόσωπες παραστάσεις. Αποκορύφωμα του θεσμού υπήρξε το γεγονός πως αποτέλεσε τον “πιλότο” για τον κύκλο εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004, με τον τίτλο “ο Ηθοποιός και ο σκηνικός του λόγος” τον οποίο συνδιοργάνωσε το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης στη Αθήνα το 2002.

Το Φεστιβάλ βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού (φθινόπωρο 2021), με στόχο την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας του και τον εμπλουτισμό με πρωτότυπες παραγωγές και πέρα από τα στενά θεατρικά όρια, όπως performance, μουσικοθεατρικές θεματικές, κ.α.

Θεατρικό Εργαστήρι

Τέλος, με γνώμονα τη στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης, το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης λειτούργησε Θεατρικό Εργαστήρι καθώς και Ερασιτεχνική Σκηνή. Το Θεατρικό εργαστήρι σχεδιάζεται από μηδενική βάση, με έμφαση στη θεατρική παιδεία των παιδιών και των εφήβων και προβλέπεται να ξεκινήσει σε νέους χώρους και με καινούρια παιδαγωγική προσέγγιση στο τέλος του 2021.

Περιοδείες σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης έχει περιοδεύσει σε όλη την ελληνική επικράτεια ενώ έχει παρουσιαστεί στην Κωνσταντινούπολη (με τις παραστάσεις «Φιάκας» του Μιλτιάδη Χουρμούζη, 2002, «Λεπρέντης» του Μιλτιάδη Χουρμούζη 2005 στο Θέατρο Φερίκιοϊ-
ΕΡΘΟ), στο Κάιρο της Αιγύπτου (με την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου στην Όπερα του Καΐρου, 2009) και στο Εδιμβούργο της Μεγάλης Βρετανίας (με την παράσταση «Παραμύθι για δύο» του Φίλιπ Ρίντλεϊ στο Edinburgh Festival Fringe, το 2005). Τέλος με την παράσταση “Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου, εμφανίστηκε το 2009 στην Όπερα του Καΐρου, στην Αίγυπτο.

Καλλιτεχνικοί Διευθυντές

Από την ίδρυσή του έως σήμερα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης διετέλεσαν καλλιτεχνικοί διευθυντές οι εξής:
Κωστής Τσώνος 1984-1989
Ελπιδοφόρος Γκότσης 1989-1992
Βασίλης Κυρίτσης 1992-1995
Βασίλης Μητσάκης 1995-1997
Πανός Σκουρολιάκος 1997-2007
Χρίστος Καλαβρούζος 2007-2010
Ελένη Δουνδουλάκη 2010-2014
Νίκος Ορφανός 2021-

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης επιχορηγείται από το Δήμο Λαμιέων, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

1960

Σε μια πόλη, που έβγαινε πληγωμένη από την Γερμανική Κατοχή και όσα ακολούθησαν, το Δημοτικό Θέατρο αποτέλεσε μια μορφή «παρηγοριάς», έδωσε ελπίδα για το μέλλον και στέγασε για 10ετίες το σύνολο της Πολιτιστικής της Ζωής.

Για να διαβάσετε μια προσέγγιση της ιστορίας του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας από την Αγγελική Ιωαν. Τριαντάφυλλου μπορείτε να πατήσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: Δημοτικό Θέατρο Λαμίας