Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ-ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

  “ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΖΩΑ”
Εμψύχωση-σχεδιασμός : Φιλία Κανελλοπούλου, Δήμητρα Παπουρτζή

Το Παιδικό Τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης κλείνει με την παρουσίαση της δουλειάς του τελευταίου τετραμήνου με έναν σχεδιασμό εφαρμοσμένου θεάτρου – δράματος, από τις θεατροπαιδαγωγούς Φιλία Κανελλοπούλου και Δήμητρα Παπουρτζή, εμπνευσμένου από το θεατρικό έργο “Μάρθα το τελευταίο αγριοπερίστερο” του Ρόμπεργκ Ντίτμαρ ως ερέθισμα και με την δραστική συμμετοχή των παιδιών και του κοινού. 

Το Εφαρμοσμένο δράμα (applied drama) περιλαμβάνει τεχνικές δράματος στην εκπαίδευση και εμπνέεται από το Θέατρο του Καταπιεσμένου με το νομοθετικό θέατρο και το θέατρο Φόρουμ των παιδαγωγών Αουγκούστο Μποάλ και Πάουλο Φρέιρε. 

Περιλαμβάνει ακόμη την καθοδήγηση εμψυχωτών – ο εκπαιδευτικός σε ρόλο- όσο και άλλες τεχνικές από τις υπόλοιπες τέχνες:  Εικαστικά με την κατασκευή σκηνικού χώρου, μασκών και αντικειμένων από τα ίδια τα παιδιά, Δημιουργικής γραφής με το κείμενο (performing text) να έχει προκύψει από τις συναντήσεις τις ομάδας, κινησιολογία -μουσική- ρυθμό με σωματική μεταμόρφωση με θέμα την ζωτικότητα. Συνεπώς αποτελεί ένα διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα. 

Περιλαμβάνονται επιπλέον : αυτοσχεδιασμός- improve theatre, θέατρο μάσκας και θέατρο του διαλόγου- debate theatre και ο κοινός ρόλος των συμμετεχόντων κατέχει πάντα το υψηλότερο status και δρα ομαδικά γεγονός που εμπνέεται από το ensemble του χορού του αρχαίου δράματος. 

Οι διαδραστικές ασκήσεις λαμβάνουν χώρα ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να “μπουν στα παπούτσια του άλλου” και η ομάδα να λάβει μια κοινή απόφαση και την ευθύνη της απόφασης αυτής. Όλα αυτά εμπνέονται από τη βιωματική και δημοκρατική εκπαίδευση με το κάθε παιδί να συμμετέχει βιωματικά στη λήψη αποφάσεων και στα κοινά αλλά και τόσο όσο επιθυμεί το ίδιο. 

Τέλος, η μεθοδολογία είναι σύμφωνη με τα προτάγματα της εποχής περί υπευθύνων πολιτών. 

Οπότε με βάση όλα αυτά και κατανοώντας την ανάγκη της εποχής για συμπερίληψη και συμμετοχή αποφασίσαμε αντί για παράσταση να εργαστούμε ομαδικά πάνω στη θεματική της ελευθερίας, των δικαιωμάτων ζώων και ανθρώπων και στην εξέλιξη της επιστήμης σε σχέση με την ηθική. Προκύπτει το ερώτημα, ως που μπορούμε να παρέμβουμε στη φύση με στόχο την εξέλιξη;! Όλα αυτά θα σας παρουσιάσουμε και με τη δική σας βοήθεια στο ανοικτό μάθημα της 1ης Ιουνίου.

Ώρες: 11.00 – 13.00 (α΄ γκρουπ, παιδιά ηλικιών 6-7-8 ) και 13.00- 15.00 (β΄ γκρουπ, παιδιά ηλικιών 9-10-11) στα Θεατρικά Εργαστήρια στην Πλατεία Λαού (Ησαΐα 2).

Σας περιμένουμε!!!”

Με εκτίμηση,

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης

  •  

Πληροφορίες:ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, Υψηλάντη 17, τηλ.22310 33325, ώρες γραφείου

  •  

ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,

ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Leave A Reply: