ΠΑΙΔΙΚΗ – ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ 2023 “ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΠΙΑ”ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

09

Νοέμβριος

ΠΑΙΔΙΚΗ – ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ

 «ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΠΙΑ» της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

 Την φετινή σεζόν η Παιδική-Νεανική Σκηνή του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης παρουσιάζει μια ολοκαίνουργια παραγωγή, βασισμένη σε ένα υπέροχο μυθιστόρημα νεανικής λογοτεχνίας.   Τα “Χρυσά Κουπιά” η νέα μας παραγωγή είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Παπαγιάννη, το οποίο μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή.  Η Μαρία Παπαγιάννη, καταξιωμένη συγγραφέας νεανικής λογοτεχνίας, με πάμπολλες διακρίσεις και υποψήφια για το βραβείο Άντερσεν παιδικής λογοτεχνίας δημιουργεί μια υπέροχη ιστορία, και το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καλογιάννη, μεταφέρει την ιστορία αυτή στη σκηνή, πλουτίζοντας έτσι το θέατρο για παιδιά και νέους με ένα ολοκαίνουργιο έργο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Η Ηρώ και η Λήδα θα βρεθούν στο χωριό της μαμάς τους, φιλοξενούμενες ενός παππού που βλέπουν πρώτη φορά στη ζωή τους. Ο λόγος για την μετακίνηση αυτή είναι η ασθένεια του μπαμπά τους. Εκεί, στο κτήμα του «αγέλαστου» παππού, η Ηρώ και η Λήδα θα γνωρίσουν τη ζωή της υπαίθρου και θα στραφούν στους θρύλους της περιοχής για να «γιατρέψουν» μαγικά τον μπαμπά τους. Συνοδοιπόροι τους στο ταξίδι αυτό, ο μικρός Βαγγέλης και ο Τόμας, η Ολίβια, η γιαγιά Χαρούλα και η Βιργινία -πρόσωπα που διατηρούν μια παραδοσιακή αθωότητα και απλότητα -σε αντίθεση με την περιπλοκότητα των σχέσεων στις μεγαλουπόλεις. Η παράσταση φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την φύση, την παράδοση, τους θρύλους και τις τοπικές ιστορίες που ενδυναμώνουν και ταυτόχρονα προσφέρουν την αίσθηση του ανήκειν, αλλά και την σημασία των ανθρώπινων σχέσεων, αφού άνθρωποι όλων των ηλικιών θα σταθούν φίλοι, σύντροφοι και προστάτες στα δύο αυτά κορίτσια.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αθανασία Καλογιάννη

Θεατρική Διασκευή: Μαρία Σούμπερτ

Πρωτότυπη Μουσική/Σύνθεση: Ζωή Τηγανούρια

Σκηνικά/Κοστούμια: Κωνσταντίνα Εμμανουήλ/Ζήνα Κωνσταντίνου

Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη

Στίχοι Τραγουδιών: Κωνσταντίνος Ρόδης

Ενορχηστρώσεις: Στέλιος Γενεράλης

Video-Art: Γιάννης Ντουσιόπουλος

Φωτισμοί: Σοφέλπη Στάικου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Μπανταδάκης

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Νίκος Αναστασόπουλος

Ευγενία Βησσαρίου

Χρήστος Λοΐζος

Μανταλένα Παπαδάτου

Βαγγέλης Πιτσιλός

Έλενα Τζαγκαράκη

 

Η μουσική της παράστασης παίζεται ζωντανά επί σκηνής από τη Ζωή Τηγανούρια.

Το βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Έναρξη παραστάσεων: Προγραμματισμένη πρεμιέρα για το κοινό: Κυριακή 12 Νοεμβρίου, στις 19:00,  Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Παραστάσεις καθημερινά για σχολεία, Δευτέρα με Παρασκευή.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.